Een podcast opnemen en publiceren op een podcastplatform, hoe doe je dat?

Deze keer nemen we je mee in het opnemen en publiceren van een podcast. Hoe werkt dat nu precies en waar moet ik op letten?

Je hebt alles bedacht en uitgewerkt. Tijd om op te nemen! Wij helpen je graag met deze tips & tricks!

1. Audio opnemen kan op veel verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld heel simpel met je eigen telefoon. Elke telefoon heeft tegenwoordig wel een app waarmee jij je eigen stem kan opnemen. Een andere manier is om een microfoon rechtstreeks bijvoorbeeld op je laptop aan te sluiten en dan met een software programma zoals Audacity op te nemen en te bewerken. Wil je het wat professioneler aanpakken? Op websites zoals Bax-Music zijn diverse apparaten te koop waarmee jij je podcast kan opnemen. Van gecompliceerde opnameapparatuur tot de simpelste apparaten zijn er verkrijgbaar. Een goede microfoon is zeer belangrijk. Je hoort snel verschil in kwaliteit van een microfoon van €50,- of eentje van €500,- er is natuurlijk niks vervelenders als een microfoon blikkerig of krakend klinkt. Een goede PodMic is een aanwinst voor de kwaliteit van jouw podcast!

Wil jij je podcast nu echt als een echte pro laten klinken en laten bewerken, dan kun je natuurlijk ook ons in schakelen! Kijk op onze website wat wij voor jou kunnen betekenen!

2. Audio bewerken kan natuurlijk ook op veel verschillende manieren! Op internet zijn talloze programma's te downloaden waarmee je alle audio kan knippen en plakken. Denk bijvoorbeeld aan Audacity, Reaper, FL Studio etc. Door je podcast na te bewerken verhoog je de kwaliteit. Lange pauzes, versprekingen of die vervelende eeeeuh's eruit halen, dit tilt jouw podcast naar een hoger niveau. Let op! Je kunt natuurlijk ook te fanatiek bewerken en alle kleine euh's eruit halen, maar bedenk je dan we zijn en blijven mensen en jouw luisteraars luisteren graag naar een menselijke podcast. Klaar met bewerken? Maak er een .WAV of .MP3 bestand van en sla deze op. Sla ook de edit van jouw bewerkte aflevering op zodat je als het nodig is nog iets kan veranderen.

3. Publicatie van jouw podcast. Hier wordt het iets ingewikkelder. Jij wilt natuurlijk aan de hele wereld laten horen wat voor gave podcast jij gemaakt hebt. Het liefste wil je deze natuurlijk publiceren op een van de bekendste apps ter wereld namelijk: Spotify. Dit kan op een paar verschillende manieren. Je meldt je aan bij een hosting zoals bijvoorbeeld PodBean, Springcast of bij Attic Room Productions bij ons dus! Bij ons stuur je bijvoorbeeld alleen de audio-opname op en wij regelen de rest voor je! Om je bereik zo groot mogelijk te maken is het slim om op meerdere platformen te publiceren zoals Apple Podcasts en SoundCloud. 

Zo! Je eerste podcast staat online!

We weten dat het nogal een klus is! Je kunt je altijd bij Attic Room Productions aansluiten! We take care of the rest!